Kolísání výkonu WiFi a samovolné odpojování

Zpráva, jak jsem pak postupoval a dopadl:

  1. Odmontoval jsem kryt, vyndal menší WiFi kartu i s kablíky a strčil do šuplíku. Postupoval jsem dle Peterkova článku na Lupě, což je bohužel nejlepší dokumentace k Omnii.

  2. Krajní kablíky od větší karty jsem přepojil do druhých konektorů v diplexerech označených 2.4. Viz zde v fóru. Stále si ale nejsem jist, zda to není jen označení pro prvotní montáž, nebo se oba vstupy elektricky liší.

  3. V konfiguraci jsem povolil pouze Wi-Fi 1
    Režim Wi-Fi: 2.4 GHz
    Režim 802.11n/ac: 802.11n - 20 MHz široký kanál

  4. V LuCi je vidět, že tato karta umožňuje nastavit o stupeň větší výkon (20 dBm (100 mW)), než ta druhá. A má výstup na 3 antény.

  5. Nejvolnější kanál jsem nejprve hledal pomocí android aplikace Wifi Analyzer. Zajímavé je, že sitauce je v každé místnosti panelákového bytu na pražském sídlišti dosti odlišná. Omnie ukazuje cca 30 sítí, Wifi Analyzer 10. Zvolil jsem Wifi Analyzerem nejlépe hodnocený kanál v nejvzdálenější místnosti, s nejslabším signálem routeru. U routeru byl tento kanál sice obsazen několika jinými AP, ale slabýmí. Je mi jasné, že stejně slabě na tom bude i signál z telefonu, pokud zrovna vysílá, ale myslím, že pro zpětný kanál to tolik nevadí, datový objem je zde řádově menší.
    Posléze jsem to přesto přepnul na automatickou volbu kanálu. Omnie se ale i po několika týdnech na jiný nepřepnula.

  6. To nejdůležitější na závěr: vyčkal jsem na Turris OS 3.5 a od té doby to funguje dobře.